Tero Liukkonen

Kirjailija ja toimittaja

Olen porvoolainen kirjailija ja toimittaja. Olen työskennellyt alalla monissa eri tehtävissä vuodesta 1986 lähtien, muun muassa kirjallisuusarvostelijana (Helsingin Sanomat), kirjallisuudentutkijana (Helsingin yliopisto) ja kustannustoimittajana (Gummerus). Kaunokirjallisen urani aloitin vuonna 1996 romaanilla Häätanhu. Olen ohjannut luovaa kirjoittamista ja ollut J.H. Erkon kirjoituskilpailun raadin puheenjohtajana kymmenkunta vuotta. Jäätyäni vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2011 keskityn nykyään eniten omaan kaunokirjalliseen tuotantooni mutta teen ohessa yhä harvakseltaan toimittajan töitä. Varsinkin kustannustoimittajan työkeikat tarjoavat minulle inspiroivaa vaihtelua: on aina antoisaa seurata jonkun toisen luovaa prosessia lähietäisyydeltä.

* * *

Olen julkaissut romaaneja, novelleja ja runoja. Minulle ne ovat kaikki samaa kirjallisen luomisen jatkumoa, tosin eri ilmaisumuodot tuovat esiin eri asioita. Kirjallisessa tuotannossani olen mielelläni vakava ja syvällinen mutta myös humoristinen ja sydämellinen; mielestäni nämä puolet eivät sulje pois toisiaan.

* * *

Olen lähtöisin Helsingistä ja asunut nyt yli kaksikymmentä vuotta Porvoossa. Idyllisestä pikkukaupungista olen löytänyt itselleni tasapainoisen, rauhallisen ympäristön. Molemmista kotimaisista kielistä kumpuava kulttuuri elää täällä hedelmällisessä vuorovaikutuksessa. Porvoo on selkeästi sekä suomen- että ruotsinkielisten kirjailijoiden kaupunki, ja olen iloinen, että saan olla yksi heistä.