Tuotanto

Romaani pikkukaupungin ihmisistä ja salaisesta suhteesta

Pitäisi ehtiä tilaisuuteen. Mutta sitä ennen on vastattava puhelimeen, peseydyttävä, silitettävä paita, tiskattava, valmistettava pikainen välipala. Ja vaihdettava palanut sulake.

Pitäisi vastata työn moninaisiin haasteisiin, kohdata väsymättä kaikki kanssaihmiset, iloita ja surra heidän kanssaan. Pitäisi manata pahuus pois ja hyvyyttä tilalle. Pitäisi jaksaa verkostoitua ja rupatella silmäätekevien kanssa.

Tämä kaikki jää kuitenkin toissijaiseksi, kun kohdalle osuu nainen punaisine hiuksineen, hymyineen ja vihreine silmineen, joiden välähdys tuo mieleen kissaeläimen tai afgaanitytön pakolaisleirillä tai jonkin kehnon romaanin sankarittaren. Seuraa suhde, intiimi leikki, jolle ei ole paljon tilaa tässä sisäänlämpiävässä yhteisössä.

Ilman sitoumuksia kuvaa pikkukaupungin elämää ja tuo sen monenkirjavat asukkaat lähelle. Tero Liukkosen soljuva kerronta rentouttaa ja virkistää, ottaa mukaansa vähin elein mutta vastustamattomasti.

Ilman sitoumuksia
Romaani
ISBN 9789522798183
Kustantaja Bazar
Julkaistaan 17.9.2020
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 360
Sidosasu sidottu
Tilaa Adlibris

Vietnamin sota vuonna 1968

Kun seuraava monsuuni alkaa, vien sinut rantaan. Silloin näet, kuinka lohikäärme nousee merestä.

Meren ja joen kainalossa, Vietnamin vihreiden rinteiden alla on kylä. Siellä kasvaa riisi ja elävät ikiaikaiset tarinat. Siellä asuu Lien. Kun sota syttyy, hän vie poikansa turvaan, kohti pohjoista buddhalaiseen temppeliin. Dung kasvaa lapsesta mieheksi, tulee rauha, mutta äiti ja poika eivät tapaa. Amerikkalainen sotamies Carver palaa kotiin. Hänen sotansa ei pääty, se kulkee hänen mukanaan.

He ovat selviytyjiä, onnekkaita, ja heidän on vaikeaa uskoa sitä.

Vietnamin sodassa kuoli 58 000 amerikkalaista sotilasta ja nelisen miljoonaa vietnamilaista. Vihreän lohikäärmeen kylä näyttää, millaiset jäljet sota jättää eloonjääneisiin.

Vihreän lohikäärmeen kylä
Romaani
ISBN 9789510400173
Alkuperäinen kustantaja WSOY
Julkaistu 2013
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 221
Sidosasu sidottu

Syvältä leikkaavia monologinovelleja

Toivomuspuu koostuu monologeista, jotka lähtevät inhimillisestä kosketuksesta ja tihentyvät syvältä leikkaaviksi dramaattisiksi kertomuksiksi. Herkkävireinen kerronta puhuu suoraan henkilöiden äänillä ja paljastaa heidän sisimmät liikahduksensa.

Jokaiselle heistä tapahtuu juuri jotain poikkeuksellisen painokasta, ja kuitenkin sielussa tuntuu vahva veto jonnekin toisaalle, ehkä aidompaan olemiseen. Tätäkö ihmisen elämä on: alati pakenevan seuraamista, kadotettujen mahdollisuuksien kurkottamista, aikanaan lausumattomiksi jääneiden toiveiden tilikirjaa.

Puomimies: ”Mä toivoin, että mä oisin kohdannu Annin jossakin muualla.”
Antikvariaatinpitäjä: ”Rinnassani pakahdutti ahne omistamisen himo: minä halusin karvattoman naisen.”
Peter: ”Minusta tuntui, että elämän tarkoitus oli kadonnut.”
Jussi Mäkelä: ”Tiesin, että pimeää riitti aamuun asti, ja vähän vielä siitäkin.”
Panimomestari: ”Sanoin, että olin taistellut mutta mihinkään tappamista pahempaan en ollut syyllistynyt.”
Pikkusisko: ”Vittu koko elämä on yks vitun iso paviaanihäkki, ja me ollaan kaikki vaan saatanan haisevia vittupaviaaneja.”

Toivomuspuu
Novelleja
ISBN 9789512079865
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 2009
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 192
Sidosasu sidottu

Käsi lepää paperin iholla

Säkeitä siitä mikä ei pysynyt ehjänä. Tero Liukkosen kolmas runokokoelma luotaa sisäistä maisemaa ääripisteiden kautta: murtumista ja rauhaa, tyhjyyttä ja rakkautta. Ilmaisullisesti kirkkaiden runojen taustalla kuuluu itämainen filosofia, mutta aiheet ovat tästä elämästä. Mielen maisemaksi avautuu talvinen kuusikko tai tyyni järvenranta. Särkymisen jälkeen ihminen tavoittelee mielenrauhaa ja ihmettelee, onko se näillä riveillä mahdollista.

Miksi luopumista pitäisi opetella
kun se on meissä joka hetki

Nauru lakkaa, kyyneleet kuivuvat,
yksinäinen syli on menettänyt toisensa

Miksi luopumista pitäisi opetella
kun ei meillä ole mitään ollutkaan

Särkyminen
Runoja
ISBN 9789512075386
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 2007
Kirjastoluokka 82.2
Sivumäärä 85
Sidosasu sidottu

Mies kasvotuksin menneisyytensä kanssa

Jumalan pimeys on kiihkeä ja armoton romaani miehen elämästä ja hänen elämänsä naisista. Se kertoo menestyneestä toimittajasta, joka matkustaa luostariin tarkoituksenaan kirjoittaa kirja terrorismista ja globalisaatiosta. Työhön paneutuakseen hän tarvitsee rauhallisen ympäristön.

Mutta hänen suunnitelmansa muuttuvat, kun yllättävät ja selittämättömät tapahtumat luostarissa tempaavat hänet mukaansa. Ne sysäävät hänet olemassaolon äärimmäiselle reunalle, ja hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä ja nykyisyytensä ehkä ensimmäistä kertaa itseään väistämättä.

Kirja kertoo myös rakkaudesta ja rakastamisen mahdottomuudesta, himosta ja rukouksesta, hurmiosta ja pelosta, väkivallasta ja hiljaisuudesta, lapsuudesta ja unista ja luopumisesta. Kaiken aikaa tehdään matkaa syvemmälle pimeyteen, jotta löytyisi armo, joka sinne kätkeytyy.

Tero Liukkosen taidokkaan ja ajatuksia herättävän romaanin intensiivinen juoni pitää herkeämättä otteessaan. Viiltävä tarina johdattaa puhdistavaan kokemukseen.

Jumalan pimeys
Romaani
ISBN 9789512069446
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 2005
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 188
Sidosasu sidottu

Kohtaamisen runoja

Runot täynnä raivokasta kaipausta, kipeää haavetta, heittäytymistä hetkien varaan. Näiden säkeiden kiihkeä syke jää ruumiiseen ja mieleen. Kun hengitys tasaantuu, siinä on ihminen, mieli avoinna.

Runoissaan Tero Liukkonen sallii lukijan tulla lähelle. Hän kirjoittaa itsestään ja elämästään peittelemättä. Samalla runot tuovat esille prosessin, joka lähtee levottomuuden, kivun ja pelon kohtaamisesta. Ne kertovat myös peruuttamattomasti ravistavasta muutoksesta: rakastumisesta, sen ainoan toisen kohtaamisesta, valosta vasten isoa pimeää.Yö kuuntelee meitä -kokoelman rakkausrunoissa puhkeaa kuuluville rohkea ääni. Aistillinen rakkaus antaa täyteläisen onnen mutta myös havahduttaa tajuamaan olemassaolon haurauden. Kokoelman japanilais- ja intialaisvaikutteisissa osastoissa Liukkonen katsoo itämaiden filosofioiden syvyyteen. Etsivät sanat löytävät ilon, myötätunnon, sisäisen voiman.

Yö kuuntelee meitä
Runoja
ISBN 9512062135
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 2003
Kirjastoluokka 82.2
Sivumäärä 85
Sidosasu nidottu

Satiiri Euroopan hullusta vuodesta 1989

Jiipee Jalomaa, sanomalehti Päivän Lehden toimittaja, huomaa yhtenä päivänä olevansa tapahtumien keskipisteessä. On Euroopan hullu vuosi 1989. Ja hulluutta näyttää riittävän yllin kyllin joka maanosaan. Myös yksityiselämässä Jiipeen arvot joutuvat puntariin. Hän haluaa lopettaa kevytmieliset seikkailut ja vakiintua, mutta sen päätöksen myötä hän joutuu toisenlaisiin yllättäviin seikkailuihin.

Monissa teoksissaan Tero Liukkosta on kiitetty älykkäästä ironiasta, mutta nyt hän päästää huumorinsa valloilleen. Lehtimies on irvailevan hauska satiiri ja rehevä inhimillinen komedia niistä kuukausista, joiden jälkeen historian lehti kääntyi.

Lehtimies
Romaani
ISBN 9512057891
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 2000
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 256
Sidosasu sidottu

Vuosituhannen päätössanat

Ovatko ne tässä? Vuosituhannen päätössanat. Sanat parasta ennen ja jälkeen 01.01.00. Sanat jotta maailmanpyörän kiepahtaessa olisimme enemmän elävien kirjoissa.

Tero Liukkonen on suomalaisen runouden näkyviä hahmoja: ohittamaton auktoriteetti, isä aurinkoinen, yrmeä buddha, metaforien salpausselkä ja ajatusten iijoki. Pitkään ja kiihkeästi on odotettu, millaisia runoja hän itse kirjoittaisi. Viimein odotukset täyttyvät.

Luvassa on täysi asteikko: elegioita, kompasäkeitä, luonnonlyriikkaa, rakkausrunoja, profeetallisia vyörytyksiä, osallistuvia rytmejä, juhlarunoja, mietiskelyä, idyllisiä kohtauksia, zen-runoja. Ja ylimmäksi asettuu Liukkosen jäljittelemätön ironia, joka leikkaa kuin japanilainen katana: säälimättä mutta armollisesti.

1999: runous
Runoja
ISBN 9512055899
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 1999
Kirjastoluokka 82.2
Sivumäärä 92
Sidosasu nidottu

Romaani kaksoisolennon klassisesta aiheesta

Joku kulkee kannoillasi. Joku peukaloi töitäsi. Joku puhuu nimissäsi perättömiä ja soittelee vaimollesi. Minkä teet kun jokin kuljettaa sinua vastustamattomalla voimalla arvaamattomaan suuntaan.

Outo tapahtumasarja tempaa helsinkiläisen yliopistomiehen mukaansa. Vakaan elämän pohja putoaa, ja mies joutuu katsomaan itseään silmästä silmään. Hän tapaa tumman naisen eikä voi aavistaa, minkä salaisuuden tämä dark lady lopulta paljastaa.

Tero Liukkosen toinen romaani on tiheätunnelmainen psykologinen trilleri, syväluotaava draama ja rakkauskertomus.

Mikä on unta ja mikä totta? mies joutuu kysymään itseltään.

Dark lady
Romaani
ISBN 9512053519
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 1998
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 128
Sidosasu sidottu

Veikko Huovisen tuotannon kokonaisesitys

Veikko Huovinen on suosittu kertoja ja humoristi. Monet hänen menestysteoksistaan ovat muodostuneet leikillisen kirjallisuuden klassikoiksi: Havukka-ahon ajattelija, Hamsterit, Lampaansyöjät. Lisäksi hän on ehtinyt kirjoittaa satiireja, merkkimiesten elämäkertoja, metsän ja metsäsuomalaisen kuvauksia sekä melkoisen läjän vikkeliä ja ärhäköitä pikkujuttuja.

Tero Liukkonen käy läpi koko Huovisen kaunokirjallisen tuotannon eritellen kerrontaa, toistuvia aiheita ja huumorin ominaislaatua. Samalla hahmotellaan tuotannon kehitysvaiheita. Huovinen osoittautuu särmikkääksi kirjailijaksi, joka on usein kyennyt yllättämään lukijansa.

”Pentti Haanpää kirjoitti minulle kauan sitten, että leikin varjolla voi sanoa isoja asioita”, Huovinen sanoo. ”Viran puolesta vakuutan että näin on.”

Veikko Huovinen
Kertoja, veitikka, toisinajattelija
Monografia
ISBN 9517179901
Alkuperäinen kustantaja SKS
Julkaistu 1997
Kirjastoluokka 86
Sivumäärä 196
Sidosasu sidottu

Hymyilevä yhdenpäivänromaani

On kesä. On helteinen juhannus sahtipitäjässä Hämeen ja Savon rajamailla. On juhannushäät. Siinäpä syytä kylliksi palata pitkästä aikaa kotimaisemiin, kun entinen heila ja paras koulukaveri menevät vihille. On tullut aika jättää hyvästit nuoruudelle ja katsoa toiveikkaasti tulevaan.

Näin alkaa hymyilevä kertomus ystävyyden juhlasta ja ihmisistä suviyössä. Siihen mahtuu laulua, tanssia ja iloista puhetta. Mutta mikä vetää tapahtumat sellaiseen pyörteeseen, että aamulla kysytään käräjille todistajia?

Tero Liukkonen on kirjoittanut yhdenpäivänromaanin, joka tekee vinkkaa silmää monen perinteisen suomalaisen kertojan suuntaan. Tarinasta huomataan, etteivät toiveet, aikeet ja pyrkimykset aina toteudu. Vasta teoistaan ihminen punnitaan, ja silloin ei enää ole tarvetta selityksiin.

Häätanhu
Romaani
ISBN 9512049937
Alkuperäinen kustantaja Gummerus
Julkaistu 1996
Kirjastoluokka 84.2
Sivumäärä 130
Sidosasu sidottu

Väitöskirja Tuomas Anhavan runotuotannosta

Tuomas Anhava (s. 1927) oli 1950-luvulla keskeinen modernistinen runoilija ja kirjallinen vaikuttaja. Hän toimi kriitikkona, kustantajana ja kääntäjänä ja löysi monia merkittäviä kirjailijoita. Poleemisilla kirjoituksillaan hän osallistui voimakkaasti ajan kirjalliseen vallankumoukseen.

Tero Liukkosen tiiviisti ja selkeästi kirjoitettu tutkimus keskittyy Anhavan runouteen ja selvittelee sen poetiikkaa, alluusioita ja maailmankuvaa. Laajeneviin synteeseihin etenevä tulkinta tuo näkyviin runon loputtomat ulottuvuudet.

Poikani olet nuori ja viisas,
et tiedä näetkö unta,
et pohdi oletko valveilla.
       Ei sitä tiedä kukaan,
       vaan sitä pohtivat kaikki,
       sen sijaan että näkisivät unta
ja valveilla olisivat.

Kuultu hiljaisuus
Tuomas Anhavan runoudesta
Väitöskirja
ISBN 9517177658
Alkuperäinen kustantaja SKS
Julkaistu 1993
Kirjastoluokka 86
Sivumäärä 274
Sidosasu nidottu