Kategoriat
elämä kirjastotoimi

Saako päivystävälle kirjastonhoitajalle

Olen yleisten kirjastojen mies. Kaikki alkoi siitä, kun kymmenvuotiaana lunastin ensimmäisen kirjastoautokortin ja astuin tuohon huikeaan sivistyksen temppeliin, joka kulki pyörillä ja joka pysähtyi kolmesti viikossa kaupunginosassamme. Kaikki nämä kirjatko minun ulottuvillani.

Tietysti vuosien kuluessa itsellenikin on kertynyt jonkinmoinen kirjasto, ja olen tottunut hyödyntämään tieteellisiä kirjastoja, mutta aina uudestaan tie vie kulloistakin asuinpaikkaa lähinnä olevaan kunnalliseen kirjastoon.

Tohtiiko sanoa, että rakastan yleisiä kirjastoja. Nautin niiden atmosfääristä. Olen valtavan tyytyväinen, kun huomaan kävijöiden hiljentyneen kirja- tai levyhyllyjen eteen, luku- tai lehtisaliin. Ja yleisten kirjastojen demokraattinen, tasa-arvoinen perusidea on minusta valtavan hieno.

Kesän koittaessa kuitenkin kirjaston palvelujen saaminen muuttuu hankalaksi. Olen usein iltaisin ja viikonloppuisin kolkutellut kaupunginkirjaston ovella ja huomannut sen suljetuksi. Sattumalta kahtena peräkkäisenä perjantaina kirjaston ovi oli koko päivän teljetty, ensiksi Mikkelissä ja sitten Porvoossa, henkilöstön koulutuspäivän vuoksi. Keskellä viikkoa minut hätistettiin lukusalista ulos jo iltaseitsemältä.

Ymmärrän, että kesällä kirjastojen kävijämäärät saattavat supistua ja että henkilöstön täytyy saada pitää vuosilomansa. Mutta toisaalta kuntalaiset ovat myös oppineet, että lomakaudella on turha odottaa saavansa täysimittaisia kirjastopalveluja, eivätkä ehkä siksi tule kirjastoon. Pienillä paikkakunnilla on tavallista, ettei kunnankirjastoa pidetä auki edes joka päivä.

Miksei yleisten kirjastojen aukioloa voisi lisätä, mieluiten niiden pitäisi olla lähes aina avoinna. Tai jos henkilöstöresurssit estävät tällaisen, eikö voisi olla päivystävä kirjastonhoitaja, jolle voisi soittaa koska tahansa ja joka tulisi avaamaan ovet ja lievittämään akuuttia kirjastotarvetta.

Syksyn tullen koululaisten, opiskelijoiden ja muiden kuntalaisten joukko saapuu taas sankkana. Uskon monien heistä toivovan samaa kuin minä, että kirjastossa voisi viihtyä pitempään ja paremmin. Kirjaston yhteydessä olisi kunnollinen ravintola, tunnelmallinen ja intiimi kahvila sekä toimiva auditorio esitysten ja kirjallisten tilaisuuksien järjestämiseen. Monenlaista taiteellista ja ilmaisullista aktiviteettia sopisi saman katon alle.

Mutta ennen kaikkea kirjaston aukioloaikoihin on saatava muutos. Perjantaina ja lauantaina ovet pidettäköön auki kello 23:een, muina päivinä sopii sulkea tuntia aiemmin. Aamulla avattakoon viimeistään yhdeksältä.

Ja se päivystävän kirjastonhoitajan numero on syytä laittaa viipymättä kunnan nettisivuille.